"Nadella realiseert zich dat hij niet bij Apple werkt en dat hij dus niet in de hardwarebusiness met OEM's moet concurreren", stelt Jack Gold. De analist constateert dat de marges in de telefoonbusiness veel te klein zijn om fatsoenlijke winst op te maken; Microsoft zou met telefoons nooit zo goed kunnen verdienen als het kan met software.

Binnen anderhalf jaar komt Nokia daarom in de etalage te staan en gaat alweer een iconisch mobiel telefoonmerk ten onder - en wellicht ook over in Chinese handen. (Zoeken Huawei, Xaomi en ZTE nog een goedkope prooi?)

'Ballmer beging zelfde fout als Google'

"Ze maken dezelfde fout die Google maakte toen ze Motorola inlijfden en het uiteindelijk weer doorverkochten aan Lenovo", zegt Gold.

De eerste stap in het herstel van de 'fout', is dat Nadella ervoor zorgt dat Nokia zich niet meer op de low-end markt richt en gaat bemoeien met X-apparatuur op basis Android, maar volledig voor Windows Phone kiest. Op die manier maximaliseert Microsoft het marktaandeel van Windows Phone en maakt het Nokia beter verkoopbaar, denkt Gold.

Microsoft liet vandaag weten 12.500 Nokia-medewerkers op straat te zetten als onderdeel van een reorganisatieronde waarbij 18.000 personeelsleden moeten vertrekken. Ook trekt het de stekker uit het Nokia X-project dat Android gebruikte om goedkope Lumia's aan de man te brengen.

Gold juicht

Over die plannen is Gold heel positief gestemd: "Dit is een heel slimme stap van het management van Microsoft en stoomt het bedrijf klaar voor toekomstig succes. De volgende twaalf tot achttien maanden zullen we meer veranderingen gaan zien."