Software Assurance is door Microsoft in 2001 geïntroduceerd in een poging het systeem van licentievergoedingen te vereenvoudigen. Bedrijven betalen hierbij een vast bedrag om de software te mogen gebruiken en hebben dan drie jaar lang recht op upgrades en andere ondersteuning.

Microsoft heeft bedrijven tot nu toe nimmer verplicht gebruik te maken van de Software Assurance. Hier komt met de introductie van Windows Vista echter verandering in, zo heeft Microsoft bekendgemaakt.

'Windows Vista Enterprise is exclusief beschikbaar als onderdeel van Software Assurance', aldus het bedrijf in een verklaring.

Bedrijven die de volgende versie van Microsofts besturingssysteem voor desktops willen gaan gebruiken, moeten dus verplicht gebruik gaan maken van Software Assurance.

Omstreden

Het programma is echter omstreden en heeft al voor de officiële introductie veel kritiek gekregen van klanten en analisten. Uit berekeningen bleek dat klanten in bepaalde gevallen duurder uit zouden zijn dan wanneer zij een 'ouderwetse' licentie zouden kopen.

Eind vorige maand werden klanten van Microsoft al met hun neus op de feiten gedrukt toen de fabrikant besloot een eerder aangekondigde update voor Virtual Server uit te brengen als nieuwe versie.

Bedrijven die geen SA hebben afgenomen, moeten hierdoor noodgedwongen betalen voor de nieuwe software. Bedrijven die wel gebruikmaken van SA, hebben reeds betaald en ontvangen de software dus 'gratis'.