Ook Pegatron, een grote fabrikant van computers, tablets en smartphones, betaalt Microsoft voor elk apparaat met Android of Chrome OS dat het produceert. Financiële details zijn niet bekend gemaakt, alleen dat Pegatron Microsoft betaalt.

OEM's en ODM's betalen

Het agressieve licentieprogramma van Microsoft om fabrikanten te dwingen tot betaling voor Android is uiterst succesvol. Veel grote leveranciers (OEM's) zoals Acer, HTC, LG en Samsung betalen, evenals de meeste ODM's (original device manufacturer), de producenten die apparaten maken voor verschillende 'merken' of voor de white label huismerkmarkt.

Met deze licentiedeal heeft Microsoft vier van de vijf grote Taiwanese ODM's binnenboord, meldt het concern. Eerder gingen al Quanta, Wistron en Compal overstag.

Weigeraars aangeklaagd

Er zijn nog enkele overblijvers die weigeren, zij zijn door Microsoft voor de rechter gesleept. Dit zijn bijvoorbeeld Foxconn, Inventec en natuurlijk Motorola en Barnes & Nobles. Die laatste voert een felle campagne tegen Microsoft, dat zich schuldig zou maken aan machtsmisbruik en maffiose afperspraktijken om zo veel mogelijk geld te melken uit het succes van Android.

Microsoft zou inmiddels al honderden miljoenen aan royalties binnenkrijgen voor patenten waarop Android inbreuk zou maken. Het is niet bekend of de Chinese reuzen Huawei en ZTE licentiegeld afdragen aan Microsoft.

Pegatron buigt ook voor Apple

Eerder eiste Apple van Pegatron dat het de productie van ultrabooks zou staken, wilde het nog kans maken op een opdracht voor iPad-onderdelen. Apple claimt het modelrecht op een zeer platte en lichte laptop, en de ultrabook zou daarop inbreuk maken.