Via drie zaken in New York, Californië en Massachusetts probeert Microsoft documenten van Sun Microsystems, Oracle, IBM en Novell boven water te krijgen. De bedrijven zouden op verzoek van de Europese Commissie informatie hebben overhandigd aan Brussel. Volgens de advocaten van Microsoft heeft het bedrijf recht om deze documenten in te zien.

Bovendien wil Microsoft documenten inzien van het zogeheten 'Monitoring Trustee' en de technische adviescommissie (OTR) van de Europese Commissie.

Microsoft is ervan overtuigd dat er geheime ontmoetingen hebben plaatsgevonden tussen de Europese Commissie en genoemde concurrenten van Microsoft. Om zich goed te kunnen verdedigen eist het bedrijf nu openheid in deze kwestie.

Microsoft kreeg in maart 2004 van de Europese Commissie een straf opgelegd omdat het de antitrustregels binnen de EU heeft overtreden. De straf bestond onder meer uit een boete van 497 miljoen euro, het uitbrengen van een versie van het Windows-besturingssysteem zonder Windows Media Player, en het geven van meer openheid over de werking van de serversoftware.