WindowsXP.nu – dat wordt beheerd door de Nederlander Steven Bink – is een site vol nieuws en tips over het besturingssysteem Windows XP van Microsoft. Bink claimt dat de site een van de populairste is op dit gebied. Hij wordt nu echter in zijn voortbestaan bedreigd.

Bink heeft namelijk van het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan een brief gehad waarin namens Microsoft de domeinnaam wordt opgeëist. Het is niet voor het eerst dat het softwarebedrijf optreedt tegen merk- of domeinnamen waarin de term 'Windows' voorkomt. Ook in deze zaak wordt gewezen naar het merkrecht.

Microsoft vreest dat bezoekers van de website kunnen denken dat deze door Microsoft zelf wordt beheerd. 'Microsoft waardeert uw interesse in en steun aan Microsoft-diensten en –producten echter zeer. Los van de achterliggende bedoeling bij het gebruik mogen derden niettemin geen Microsoft-merken of –logo's gebruiken gebruiken', zo stelt het advocatenkantoor.

Verbaasd

Bink is verbaasd: 'Ik draai de site nu al bijna twee jaar en nu ineens wil Microsoft de naam hebben.' De beheerder is er nog niet uit of hij gehoor geeft aan de eis. 'Aan de ene kant geeft de Lindows-zaak in Amerika me wel wat moed, maar aan de andere kant heb ik geen illusie om tegen de reus een rechtszaak aan te gaan.'

Een Amerikaanse rechtbank bepaalde eerder dit jaar dat Lindows deze naam voorlopig mag gebruiken. Deze zaak loopt nog. Microsoft had onlangs meer succes bij de maker van het programma 'Windows Commander'. Dit werd op verzoek van Microsoft omgedoopt tot 'Total Commander'. Ook andere makers van software waarin de naam Windows voorkomt, kregen brieven van advocaten van Microsoft.

Bink moet de domeinnaam uiterlijk op 19 december hebben overgedragen. Zo niet, dan overweegt Microsoft verdere juridische stappen.