Google krijgt per week zo'n 250.000 notice & takedown sommaties om url's uit zijn zoekresultaten te verwijderen die linken naar vermeend inbreukmakende sites of bestanden. Maar de meeste copyrightklachten komen niet van de muzieklabels of filmstudio's, maar van Microsoft, die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Maximale openheid over sommaties

Dat blijkt uit Google's nieuwe Transparency Report. Voorheen publiceerde Google al welke overheden vorderingen stuurden over gebruikersgegevens of blokkades, maar het rapport is nu uitgebreid met copyrightsommaties. In het kader van volledige transparantie en openheid, "die cruciaal is voor de toekomst van het web", aldus Google.

Daaruit blijkt dat Google het druk heeft met het verwerken van alle sommaties, gemiddeld zo'n 250.000 per week. En dat is nog alleen voor de zoekmachine, niet voor YouTube. Google meldt dat het voldoet aan praktisch alle sommaties, 97 procent, de meeste binnen een halve dag. Google heeft het proces dan ook verregaand geautomatiseerd, maar claimt toch dat het er veel valse copyrightmeldingen uit kan pikken.

Als voorbeeld geeft Google een sommatie van een filmstudio om de link naar een filmrecensie op een krantensite te verwijderen, of een duikschool die trachtte de homepage van zijn concurrent van Google af te krijgen.

Microsoft takedowns bij Google

Microsoft klachtenkampioen

Opmerkelijk blijkt dus Microsoft onbetwist kampioen copyrightklachten bij Google, sinds juli 2011 ruim 2,5 miljoen keer (zie bovenstaande afbeelding). Ironisch genoeg is Microsoft's eigen zoekmachine Bing veel behulpzamer dan Google bij het zoeken en vinden van illegale Windows- of Office software. Bing geeft allerhande suggesties voor verwante zoekopdrachten.

Bing torrent suggesties

Filestube.com op de korrel

Veel rechthebbenden, waaronder Microsoft, maken voor het opsporen en melden van inbreukmakende content gebruik van 'online piratendetectives' zoals Marketly, Dtecnet, TakeDown Piracy of Web Sheriff.

Veruit de meeste klachten bij Google gaan over Filestube.com, een indexsite die verwijst naar andere filesharediensten. Nummer twee en drie op de klachtenlijst staan Torrentz.eu en 4Shared.com.

Er komen relatief weinig klachten binnen over The Pirate Bay, die op plaats 15 staat. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat Google zelf relatief weinig pagina's van de Zweedse torrentsite in zijn index opneemt.