Microsofts ceo Steven Ballmer heeft onlangs met een kleine entourage aan assistenten een bezoek gebracht aan de ceo van Adobe, Shantanu Narayen, schrijft The New York Times. De krant baseert zich op tips van medewerkers van beide bedrijven en consultants die bij het gesprek zijn betrokken.

Samen tegen Apple

Volgens een van die bronnen werd er gesproken over de blokkade die Apple heeft opgeworpen door Adobe’s Flash te weren van zijn iPhone en iPad.

Microsoft presenteert deze maand dan eindelijk zijn nieuwe mobiele besturingssyteem Windows Phone 7 en vanaf november komen er toestellen met die software op de markt. De samenwerking met Adobe zou hiermee te maken kunnen hebben.

Microsoft wilde Adobe al eerder

Een andere bron zegt dat Microsoft al enige jaren geleden het plan had om Adobe over te nemen. Dat kwam nooit tot uitvoering omdat Microsoft vermoedde dat zo’n acquisitie zou worden geblokkeerd door de antitrustwetgeving. Door de huidige sterke concurrentie van Apple en Google heeft Microsoft niet meer die dominantie als enkele jaren geleden en is een dergelijke blokkade nu minder waarschijnlijk.

Adobe bevestigt tegen The New York Times dat beide bedrijven in gesprek zijn. “Beide ceo’s ontmoeten elkaar van tijd tot tijd.” Microsoft zegt in een verklaring niet te reageren op speculatie en geruchten.

Handel in aandelen platgelegd

De aandelen van Adobe stegen naar aanleiding van het bericht in The New York Times met 17 procent. Op dat punt greep het automatische beurssysteem in en legde de aandelenhandel in Adobe stil. Nadat de handel weer was hervat, kwam het aandeel weer tot rust. Uiteindelijk werd de beursdag met 12 procent winst afgesloten. Dit jaar was het aandeel Adobe juist met 22 procent gedaald.

Volgens analist Brent Thill van zakenbank UBS is een overname niet waarschijnlijk vanwege Adobe’s marktwaarde van 15,1 miljard dollar. Thill ziet daarnaast nog wel mogelijke problemen met de antitrustwetgeving. “En directeuren ontmoeten elkaar doorlopend”, relativeert hij het bericht in de Times.