Dit hebben de twee bedrijven donderdag bekendgemaakt. America Online (onderdeel van mediaconcern AOL Time Warner) startte in januari 2002 namens dochter Netscape een antitrustzaak tegen Microsoft. Inzet van deze zaak was de bewering dat Microsoft zijn rivaal Netscape moedwillig uit de markt zou hebben gedrukt door gebruik te maken van illegale, anticompetitieve praktijken. Dit zou zijn gebeurd door het besturingssysteem Windows in te zetten als breekijzer. Nu is deze zaak aan een einde gekomen. Microsoft betaalt niet alleen miljoenen dollars aan AOL Time Warner, de twee partijen hebben ook besloten hun krachten te bundelen in plaats van elkaar tegen te werken.

Instant messaging

Zo krijgt AOL TW gratis een zevenjarige licentie op Internet Explorer. Deze browser van Microsoft zal worden gebundeld met AOL's eigen client software. Verder zullen de twee partijen ook samenwerken op het gebied van instant messaging-software. Een termijn is nog niet genoemd, maar `op termijn' moeten de respectievelijke messaging-programma's met elkaar kunnen communiceren. Nu is dat nog niet het geval: een gebruiker van MSN Messenger kan in principe geen contact maken met een gebruiker van de AOL Instant Messenger. Sterker nog: marktleider AOL heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de toegang tot zijn software voor de concurrentie te blokkeren.

Netscape

Met alle afspraken is het onduidelijk wat er nu met Netscape gaat gebeuren. AOL TW zal immers de bladeraar van Microsoft gaan gebruiken. Netscape blijft wel in ieder geval bestaan, zo beloven de topmannen van het moederbedrijf. Analisten zijn niet verbaasd over de afspraken. Zij noemen het bedrag van 750 miljoen dollar `peanuts' voor Microsoft.