Google’s Chromebooks worden steeds populairder, vooral op scholen doen de goedkope laptops het goed, daarnaast zijn ze ook nog eens snel en zijn ze makkelijk te onderhouden door beheerders. De gevestigde orde is hier echter niet blij mee en het lijkt erop dat zij dit (school)jaar een offensief zijn begonnen tegen Google’s besturingssysteem en bijbehorende hardware.

Apple heeft vorige week al eens uitgehaald naar laptops met Google’s besturingssysteem. De laptops zouden volgens Phill Schiller, van Apple, slechts populair zijn op scholen omdat ze zo goedkoop zijn, niet omdat ze goed zijn. “Het zijn goedkope tools om toetsen mee af te nemen, als het testen van kinderen het enige is dat je wilt doen, dan kan je dat misschien wel doen met een goedkope notebook, maar daarmee zullen de kinderen niet verder komen in het leven,” zegt Schiller in een interview met CNet. “Kinderen die van leren houden en het graag willen doen zullen succesvoller zijn, het is niet moeilijk te begrijpen waarom kinderen niet betrokken zijn bij een klaslokaal zonder technologie toe te passen op een manier die hen inspireert. Je moet geavanceerde leermiddelen hebben om kinderen echt te helpen hun beste resultaten te bereiken,” aldus Schiller. Hierbij verwijst de marketing chief naar Apple hardware.

Microsoft doet ook mee met de hetze tegen Chrome OS. De nieuwe versie van Minecraft Hour of code is een stuk minder universeel dan de voorganger. De 2019 Hour of Code Lesson (Minecraft Code uur) werkt alleen onder Windows en macOS.

De originele versie was een browser-app en werkte in elke moderne browser (en dus ook elk modern besturingssysteem). "Informatica-kennis is de basis voor elke student," legde Microsoft uit op de Hour of Code website. "Een goede computerwetenschappelijke opleiding moet beschikbaar zijn voor elk kind, niet alleen voor een paar gelukkigen".

In de voorbeeldfoto op de oude Hour of Code-site wordt zelfs een Chromebook getoond

Die filosofie is duidelijk niet meer van toepassing aangezien de nieuwe Minecraft Hour of Code-lessen alleen in de vorm van apps worden aangeboden, apps voor Windows 10, iOS (alleen iPads) en macOS. Microsoft benoemt op twee plekken expliciet dat Chromebooks niet worden ondersteund. Het bedrijf uit Redmond verwijst Chromebook (en Linux)-gebruikers naar de oude Hour of Code-website.

Verderop in de FAQ benadrukt Microsoft nogmaals in dikgedrukte letters de Education Edition van Minecraft niet beschikbaar te hebben voor Chromebook en dat ze daar verder geen informatie over te delen hebben.

Wij zien zelden dat het niet ondersteunen van een specifiek ecosysteem zo stellig wordt weergegeven

Microsoft en Apple zijn niet de enige bedrijven die Google op deze manier dwarszitten. De streamingdienst Disney+ werkt ook niet als je met je Chromebook naar de site navigeert. Gebruikers krijgen nog steeds Error 83 voor hun kiezen. Disney liet destijds aan Webwereld weten dat gebruikers maar “gewoon Windows” moeten gebruiken.

Het ziet er naar uit dat Google hard zal moeten strijden voor de acceptatie van Chrome OS en Chromebooks.

Lees ook: Mythes over de Chromebook ontkracht

 Deze functies maken Chrome OS nog beter

 Kijk naar deze stiekem heel belangrijke instelling van Chrome