De drie aanhakende ict-bedrijven en de branchevereniging van de software-industrie hebben een steunbetuiging voor Oracle ingediend bij de rechtbank. De vier partijen voegen zich daarmee aan de zijde van de Java-eigenaar in zijn hoger beroep tegen Google. Oracle beschuldigt de internetreus van Java-diefstal voor Android.

Tweede ronde

De aanklagende firma heeft de eerste ronde van zijn gevecht tegen Google na een lange aanloop volledig verloren. Eerst wees een jury in mei vorig jaar de patentclaims over Java af. Vervolgens sabelde de rechter in juni de beschuldigingen van copyrightschending neer. Maar Oracle laat het hier niet bij zitten en heeft in oktober beroep aangetekend.

Voor die tweede ronde krijgt de Java-eigenaar nu steun vanuit de ict-industrie, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgever IDG. Die steun komt van softwarebelangenvertegenwoordiger BSA, softwarebedrijf Microsoft, en opslagleveranciers NetApp en EMC die elk ook veel innovatie danken aan software.

Vrees voor softwarediefstal

Het is op dit moment nog niet bekend wat die aanhakende partijen precies stellen in hun schrijven aan de rechtbank, aangezien die documenten nog niet toegankelijk zijn. Een formele steunbetuiging is mogelijk voor alle partijen die menen dat zij geraakt worden door een rechtszaak, en de eventuele uitkomst daarvan. In de eerste ronde heeft Oracle al steun van IBM gekregen.

Oracle's verlies kan namelijk een grote impact hebben op softwaremakers wat betreft de bestrijding van code-plagiaat. De Java-eigenaar trekt in zijn hoger beroep de vergelijking met een fictieve romanschrijfster, Ann Droid, die de nieuwe Harry Potter deels overschrijft en deels parafraseert. Google's overwinning in de eerste ronde zou software vogelvrij maken, vreest Oracle.

Dit ondanks het feit dat de rechter heeft benadrukt dat zijn oordeel alleen opgaat voor dit specifieke geval. Dat is Google's overnemen in Android van alleen de headers van de Java API's (application programming interfaces). "Dit vonnis betekent niet dat complete Java API's vrij te gebruiken zijn zonder licentie. Het betekent ook niet dat de structuur, volgorde en organisatie van alle computerprogramma's mogen worden gestolen."

Gevaar voor softwarewereld

Aan de andere kant kan een eventuele Oracle-overwinning in hoger beroep ook flinke gevolgen hebben. De toekomst van Android, maar ook van andere softwareprojecten - zowel open source als bedrijfseigen code - kan dan ondermijnd zijn.

Een gerechtelijke uitspraak dat API's onder auteursrechten vallen en dat dit ook geldt voor herimplementatie daarvan raakt de hele softwarewereld. Eigenaren van auteursrechten hebben dan ineens een machtig middel om afgeleiden van programmeertalen en software aan banden te leggen. Of om eraan te verdienen door licentievergoedingen te innen.

Lees ook Java is niet hetzelfde als Harry Potter op Computerworld.