Beide bedrijven zeggen perfect bij elkaar te passen, ze hebben namelijk dezelfde visie: gemakkelijke en snelle toegang tot informatie, altijd, overal en met elk apparaat.

Voor de te ontwikkelen producten wordt een nieuw bedrijf opgezet waarin Ericsson een meerderheidsbelang krijgt. In eerste instantie wordt ingezet op mobiele e-mailtoepassingen, die aangeboden worden aan netwerkoperators.

Het is voor het eerst dat de Zweedse telecomfabrikant en de Amerikaanse softwarereus samenwerken. De gezamenlijke onderneming kan profiteren van de softwarekennis van Microsoft en de mobiele internettechnologie├źn van Ericsson.

Als basis voor de te ontwerpen toepassingen dienen Microsofts Windows NT Server en Exchange. Ericsson brengt haar Wireless Application Protocol (WAP) kennis in en zal de Microsoft Mobile Explorer installeren op nieuwe GSM-toestellen.

Deze mini-browser ondersteunt zowel HTML als (WAP) 1.1, waardoor mobiele operators niet meer gedwongen worden te kiezen voor een bepaalde standaard.

Microsoft en Ericsson zullen ook samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe mobiele standaarden als Bluetooth en latere versies van WAP. Ook Universal Plug en Play wordt ook genoemd in de overeenkomst.

Na bekendmaking van de samenwerking werden aandelen Ericsson duurder, Nokia en Psion daalden in waarde.