Start-ups maar ook grote webbedrijven zijn verheugd met de komst van de strikte netneutraliteit in Europa. Onder meer Google en Microsoft, vertegenwoordigd door lobbyclub VON Europe.

Europa beschermer van open internet

"Europa heeft hiermee laten zien op de bres te staan om het fantastische potentieel van het internet te beschermen. We hopen dat de principes die zijn vastgelegd bij deze plenaire stemming zullen worden bevestigd door de Raad van Ministers, en dat zij de significante verbeteringen ten opzichte van het originele voorstel van de Commissie erkennen," aldus Caroline de Cock, directeur van VON Europe.

Logischerwijs is de Europese telecomindustrie minder blij. Zij schetst een doemscenario door de draconische beperkingen die providers krijgen opgelegd. Het aanbieden van cruciale diensten als VPN, videobellen, medische ondersteuning via het internet wordt onmogelijk, en de strikte netneutraliteit zal leiden tot een lagere kwaliteit internet voor iedereen, aldus ETNO, dat de grote telco's vertegenwoordigd.

Providers: geen ruimte voor groei

Ook de mobiele operators, verenigd in de GSMA, sluiten zich bij dat standpunt aan. "Het telecompakket gaat voorbij aan de grootste uitdagingen van groei en investeringen", aldus de GSMA.

Voorstanders van netneutraliteit zien daarin een verkapt dreigement van de telco's. "De enige bedreiging voor de kwaliteit van het internet is de onwil van telecomproviders om op een tijdige en efficiënte manier hun netwerken te upgraden", stelt VON Europe.

Zoals gezegd is het plan nog niet definitief, het gaat nu naar de Raad van Ministers. De uiteindelijk aangenomen tekst is wel direct één-op-één bindend voor alle lidstaten, want het betreft een verordening, geen richtlijn.