Een prominent Brits lid van het Europees Parlement had de cijfers willen publiceren op Internationale Vrouwendag.

De weigering van Microsoft en Google was des te opmerkelijker, omdat politica Chi Onwurah bij acht andere bedrijven geen bot ving. Google en Microsoft waren de enige bedrijven die in haar lijst ontbraken.

Big Data

De twee techgiganten gaven 'vertrouwelijkheid' op als reden voor het geheim houden van de cijfers. Onwurah, die de gegevens deelde met Computerworld UK, zette vraagtekens bij hun argumentatie.

Volgens haar kan het twee dingen betekenen: "Of Google en Microsoft weten niet hoe ze zulke informatie moeten aggregeren en anonimiseren, waardoor je je zorgen maakt over hun betrokkenheid bij Big Data. Of ze hebben zo weinig vrouwelijke werknemers dat het onmogelijk is om die gegevens te anonimiseren."

'Aanzienlijk hoger dan gemiddelde'

Microsoft wilde alleen mededelen dat zijn percentage vrouwelijke werknemers 'aanzienlijk hoger' is dan het Britse landelijke gemiddelde van 14 procent. Het wees verder op de regeling dat altijd minstens één van de jaarlijks aangenomen graduates een vrouw moet zijn. Ook moet minstens één van de Microsoft-managers die de sollicitatiegesprekken uitvoert, een vrouw zijn.

De Britse afdeling van Google meldde eerder wel dat ruim 200 Britse informatica studentes zich voor een begeleidingstraject bij het bedrijf hebben aangemeld. Ook biedt het cijfers over de Anita Borg Scholarship, een regeling waar ruim 800 Britse it-studentes inmiddels gebruik van gemaakt hebben.

Naar aanleiding van het onderzoek schat Onwurah overigens dat 12 procent van de Britse developers een vrouw is. Dat is drie procent lager dan het percentage Britse vrouwen dat zich voor een informatica-opleiding opgeeft.