Die misleiding bestaat hier in het verdoezelen van de onderlinge rivaliteit, tot het er op lijkt dat het ze helemaal niks kan schelen wat de ander aan het doen is. Maar dat kan ze wel degelijk iets schelen! Office suites en veel andere zakelijke applicaties verschuiven van de desktop naar de cloud. De markt en het aanbod is nu nog onvolwassen, maar beide bedrijven zijn zich al wel aan het positioneren om ten aanzien van deze trend een zo goed mogelijk uitgangspunt te krijgen, waarbij ze elke kans aangrijpen om de strijd aan te gaan met de concurrenten.

Een mooi voorbeeld daarvan is de slag die onlangs is gevoerd door de twee bedrijven om office en e-mail te kunnen verkopen aan de stad Los Angeles. Vorige maand, voordat de stad zijn besluit had genomen, bagatelliseerde Google een aanval op de beveiliging van zijn cloud-gebaseerde aanbod door Consumer Watchdog, en aan de andere kant verspreidde het een ‘fact check’ document onder beambten van de stad, waarmee ze hun eigen bewering wilden ondersteunen over betrouwbaarheid en veiligheid. Volgens bepaalde bronnen heeft Google gesuggereerd dat Consumer Watchdog “werd betaald om specifiek Google aan te vallen”, zonder dat daarbij de naam werd genoemd van de partij die de groep zogenaamd had betaald.

Nu Google het contract met Los Angeles in zijn zak heeft, waarmee zo’n 7,25 miljoen dollar is gemoeid, zul je daarover geen juichverhalen lezen in een Google persbericht of blog. Ondertussen zegt een vice president van Microsoft dat “Microsoft zich niet kan veroorloven om veel tijd te besteden met zich zorgen maken over wat zij [Google] aan het doen zijn.” Maar op hetzelfde moment heeft Redmond de prijs van zijn Business Productivity Online Suite (waar e-mail, Share Point en andere services bij zijn inbegrepen) met 33 procent verlaagd, overduidelijk in een poging om hun producten aantrekkelijker te maken in vergelijking met de goedkope oplossingen die Google en anderen aanbieden.

Dus vergis je niet. Dit is oorlog! De markt is nog in een vroeg stadium van ontwikkeling, en tot op heden er zijn alleen kleine schermutselingen uitgevochten tussen Google en. Maar de gevechten zullen vrijwel zeker feller worden in de komende jaren, als zakelijke klanten meer gaan kijken naar de potentiële kosten- en infrastructuurbesparingen die ze in met cloud kunnen binnenhalen. Ondertussen moeten we ons niet laten misleiden door de nonchalante houding van de twee reuzen. In het openbaar zien we op dit moment nog niet zoveel vuurwerk, maar achter de schermen wordt hevig gevochten.

Bron: Techworld