De it-bedrijven Microsoft, Google, Yahoo en Vodafone hebben een overeenkomst gesloten met diverse non-gouvernementele organisaties (ngo) om samen richtlijnen te ontwikkelen. De nieuwe richtlijnen moeten ervoor zorgen dat aangesloten instanties aangesproken kunnen worden op hun gedrag.

De richtlijnen komen voort uit gesprekken die zijn gevoerd met Business for Social Responsibility (BSR) en het Berkman Center for Internet and Society aan de rechtenfaculteit van Harvard.

Eerder kwam een aantal bedrijven onder vuur te liggen omdat zij informatie censureerde of de online activiteiten van personen in de gaten hielden. Zo was er veel kritiek op de censuur die door Google werd toegepast op zoekresultaten in China.

Yahoo heeft ook te maken gehad met dergelijke kritiek, nadat het bedrijf informatie over politiek activisten overhandigde aan de Chinese autoriteiten.

De ngo's die meewerken aan de ontwikkeling van de richtlijnen zijn het Berkman Center, BSR, Electronic Frontier Foundation, Human Rights Watch en Reporters without Borders.