Microsoft en Google spannen zelf een zaak aan om de kaartendiensten van Bing en Google Maps te beschermen. Het gaat om een verdedigende actie. De techreuzen bevinden zich niet onder de 397 bedrijven die GeoTag al heeft aangeklaagd voor inbreuk op zijn patenten.

De zaak draait om een patent dat sinds 1999 bestaat. Daarin wordt een software-interface beschreven die geografische informatie ordent. Die informatie kan door de gebruiker als een kaart worden gelezen, maar er kan ook tekst in zijn verwerkt. In het patent is ook een lokale contentdatabase opgenomen die bedrijven en diensten op de kaart plot. Kortom: het gaat om een patent dat wel heel erg lijkt op wat Google en Microsoft op dit moment doen of van plan zijn met hun online kaartendienst.

Patenttrol

Maar beide bedrijven wijzen erop dat er voordat het patent werd goedgekeurd al vergelijkbare technologie bestond die door het Amerikaanse patentbureau niet is meegenomen in zijn overwegingen toen het patent van GeoTag werd goedgekeurd. Daarom eisen Google en Microsoft dat het patent ongeldig wordt verklaard, zodat GeoTag niemand meer kan aanklagen. De meeste bedrijven zijn aangeklaagd voor het plotten van lokale diensten en winkels op een digitale kaart.

Volgens Florian Mueller, oprichter van de organisatie NoSoftwarePatents, is het patent in kwestie meerdere malen van eigenaar veranderd. De eigenaren hielden kantoor in belastingparadijzen als Liechtenstein en de Caraïben. Ongeveer twee jaar geleden werd het patent verkocht voor 119 miljoen dollar aan een niet nader genoemd bedrijf. Dat bedrijf richtte vervolgens afgelopen zomer GeoTag op, een typische patenttrol. Het bedrijf is alleen opgericht om geld te verdienen door andere bedrijven die mogelijk inbreuk maken op zijn patenten aan te klagen.

Het is niet de eerste keer dat Google en Microsoft samen optrekken in een patentzaak. Google steunde de Windowsmaker in zijn zaak tegen i4i. Die richtte zijn patentpijlen op de Microsoft Word versies 2003 en 2007.