Mozilla ceo John Lilly vindt het onverantwoord en onethisch dat Apple haar browser automatisch aanbiedt via een service die door miljoenen iTunes-gebruikers binnen Windows gebruikt wordt.

Op zijn blog laat de Mozilla-topman weten dat hij een dergelijke manier van distributie onacceptabel vindt, omdat het gebruikers misleidt door niet alleen de gebruikelijke updates voor iTunes en Quicktime te installeren, maar ook de geheel nieuwe software. Dat gebeurt in zijn ogen zonder toestemming van de gebruiker, meldt ZDnet.

Nietsvermoedend

In de blogpost laat Lilly zien dat gebruikers die de Updater draaien, de mogelijkheid krijgen om de software die zij niet willen installeren, uit te vinken. Een van die opties toont iTunes en QuickTime, en de andere optie toont Safari. Beide opties zijn standaard aangevinkt, hetgeen inhoudt dat wanneer een nietsvermoedende gebruiker, die gewend is aan de Updater van Apple, op installeren klikt, ook Safari op zijn systeem wordt geïnstalleerd.

Verwerpelijke malwarepraktijk

Volgens Lilly is deze strategie van Apple niet alleen verwerpelijk, maar ook nog eens erg schadelijk voor de industrie: "Wat Apple nu aan het doen is met de Apple Software Update binnen Windows is verkeerd. Het ondermijnt de vertrouwensrelatie die grote bedrijven hebben met hun klanten en dat is slecht, niet alleen voor Apple, maar voor de veiligheid van heel internet."

"Als softwareontwikkelaars beloven we ons uiterste best te doen om gebruikers te beschermen en dat we ze de snelste manier bieden om software te updaten zonder bijbedoelingen. Apple schaadt dat vertrouwen door met de standaardinstelling software te installeren waar gebruikers geen weet van hebben en waar ze misschien wel helemaal geen prijs op stellen. Dat is verkeerd, en neigt zelfs naar malwarepraktijken."

Sun ook schuldig

Ook twee belangrijke beveiligingschefs van Microsoft doen een kritische duit in het zakje. Security-baas Roger Halbheer vindt het enorm ergerlijk en schadelijk dat Apple security-updates misbruikt om andere software te pushen. "Laat de gebruiker bepalen wat die wil en houd het daarbij", sneert Halbheer naar rivalen Apple en ook Sun, die op vergelijkbare wijze Google Toolbar bundelt in haar Java-updates.

Help, Neelie, help!

Jesper Johansson, securityconsulent voor Microsoft, gaat nog een stap verder en hekelt Cupertino wegens het misbruiken van haar de facto monopolie van iTunes. Hij vraagt zelfs op sarcastische toon eurocommissaris Neelie Kroes van mededinging om hulp: "Het op deze manier dwingen van een consument om een product te gebruiken moet toch verboden zijn? Was er maar iemand die in het verleden met succes heeft gestreden tegen de monopoliepositie van een groot bedrijf!"

Gedoe om niets

Alhoewel veel reaguurders de bundelpraktijken ook verwerpen, vinden anderen dat de vertegenwoordigers van Mozilla en Microsoft een onderwerp aan de kaak stellen dat er niet toe doet.

Een reactie op Lilly's blog: "Veel gedoe om niets! Het probleem is vrij duidelijk. De CEO van Mozilla voelt zich geïntimideerd door de concurrentie. Op verschillende andere blogs deelt men die mening: "Waar ben je nou precies bang voor? Dat een gebruiker Safari downloadt en er daadwerkelijk gebruik van wil maken?"