De schikking volgt na een onderzoek naar de productie en distributie van vervalste Microsoft-software. Hoewel MPO geautoriseerd is om software van Microsoft te vermenigvuldigen, is een Thaise dochteronderneming van het bedrijf in juli 2003 buiten haar boekje gegaan.

Het bedrijf in Thailand heeft 20.000 vervalste kopieën van Microsoft Exchange en SQL Server vervaardigd. Het jaar daarop heeft Microsoft diverse vervalsingen bemachtigd via huiszoekingen en testaankopen. Deze leidden uiteindelijk naar de Thaise dochteronderneming van de MPO Group.

Met de productie van de vervalste kopieën overtrad MPO Thailand het copyright en het merkenrecht, waardoor de overeenkomst tussen Microsoft en MPO automatisch verbroken werd.

Nadat MPO zich hier bewust van werd, heeft het bedrijf meegewerkt aan het onderzoek. "Wij zullen onze relatie met hen voortzetten", zegt David Finn van Microsoft. "We stellen het op prijs dat MPO de beveiligingsprocedure heeft verbeterd om dergelijke grootschalige vervalsingen in de toekomst te voorkomen", aldus Finn.

De Business Software Alliance schat dat momenteel 35 procent van alle pc-software die wereldwijd wordt gebruikt, vervalst of op een andere wijze illegaal is. In Nederland is dat percentage 30 procent.