Lobbyorganisatie FairSearch haalt uit naar Google, die meer dan 100 aanvragen voor nieuwe topleveldomeinen (gTLD's) heeft ingediend. Die nieuwe mogelijkheden voor internetadressen komen dan naast bestaande gTLD's zoals het bekende .com en .org. Internetorganisatie ICANN voert de nieuwe topleveldomeinen door en laat organisaties eigen namen aanvragen.

'Machtsconsolidatie'

Daaronder naast Google bijvoorbeeld ook de Nederlandse politie (.politie), de gemeente Amsterdam (.amsterdam), het ministerie van Binnenlandse Zaken (.overheidnl) en bedrijven als KPN, Philips, KPMG en Wolters Kluwer (elk voor hun eigen bedrijfsnaam). FairSearch heeft formele bezwaren ingediend tegen Google's aanvragen voor generieke gTLD's, waaronder .search, .fly en .map.

"Google heeft al een dominante positie verworven in de zoekmarkt", stelt de lobbyclub met onder meer Microsoft, Nokia en Oracle als lid. De Amerikaanse zoekmachine is goed voor bijna 80 procent van alle zoekopdrachten in de Verenigde Staten en meer dan 90 procent in Europa. FairSearch haalt hierbij cijfers aan van marktmeter StatCounter.

Exclusieve uitbating

Indien Google gTLD's als .search toegekend krijgt, heeft het daarmee volgens de lobby-organisatie een machtig middel om concurrenten te weren. De voorwaarden bij die nieuwe topleveldomeinen geven namelijk een eigenaar het exclusieve recht om die adresmogelijkheid uit te baten.

"Dit betekent dat alleen web-properties in het bezit van Google een .search webadres kunnen hebben", aldus het bezwaar. Bing.search en Nokia.map zouden dus uitgesloten zijn. Eerder hebben overheden ook al bezwaar gemaakt tegen de dreigende monopolisering van generieke, of geografische of religieuze, termen door bedrijven als Google en Amazon.

'Eigen diensten voortrekken'

Volgens FairSearch, dat ook alternatieve zoekmachines onder zijn leden telt, heeft Google al de gewoonte zijn eigen online-diensten voor te trekken. Dit betreft de klacht dat Google in zoekresultaten zijn concurrenten zou wegmoffelen. In het bezwaar bij de ICANN pleit de lobbygroep ervoor om Google's aanvragen af te wijzen.