Studenten en ondernemers van over de hele wereld mogen zich aanmelden. De Finse universiteit biedt de app-makers hierbij faciliteiten, coaching en mentoring, plus toegang tot zowel academische als zakelijke contacten. Dit moet niet alleen goede ideeën voor apps opleveren, maar ook echte software, die levensvatbaar op de markt gebracht gaat worden. Het intellectueel eigendom blijft in handen van de deelnemers.

Windows Phone én Symbian

Windows Phone-partners Microsoft en Nokia steken samen 18 miljoen euro in dit ontwikkelprogramma. Dat bedrag wordt in de komende drie jaar besteed, maar het is wel een maximum. Hoeveel er daadwerkelijk in AppCampus wordt gestoken, is afhankelijk van de kwaliteit van de aanmeldingen, legt Nokia-topman Kai Oistämö uit aan de IDG News Service.

Hij stelt dat het doel is om enkele duizenden apps aan te trekken. Daarbij staat formeel niet alleen Windows Phone op de kaart. De AppCampus is volgens het persbericht van de Aalto universiteit en Microsoft ook bedoeld voor Nokia's eigen mobiele besturingssystemen Symbian en het eenvoudigere Series 40. AppCampus gaat in mei van start.

Strijd der apps

Microsofts smartphonebesturingssysteem Windows Phone 7 telt nu zo'n 70.000 apps. Afgelopen december stond de teller nog op 50.000 stuks. Het ver voorlopende Apple gaat prat op 550.000 apps voor zijn iOS, met 170.000 apps specifiek gemaakt voor de iPad. Google telt nu 450.000 apps voor zijn mobiele besturingssysteem Android.

Microsoft heeft vóór de lancering van Windows Phone 7 in oktober 2010 al geld uitgetrokken om apps voor zijn platform te krijgen. Daarbij heeft het bedrijf ook concreet makers van populaire iPhone-apps gelokt met gratis tools, gratis toestellen en zelfs een omzetgarantie.