Red Hat gaat meedoen in het Server Virtualization Validation Program van Microsoft en Microsoft is nu een Red Hat partner for virtualization interoperability and support. Verder zal Microsoft vermeld worden in de Red Hat Hardware Certivication List, als ze eenmaal het Red Hat certification proces hebben afgerond en Microsoft zal Linux Integration Components voor RHEL publiceren als het testen en valideren van RHEL voor Hyper-V is gedaan.

Niet zoals Novell

Red Hat benadrukt meteen dat deze overeenkomst in niets lijkt op de deal tussen Microsoft en Novell, die Red Har zelf meermaals hekelde. Op de website van Red Hat staat dan ook duidelijk te lezen dat de overeenkomst niets te maken heeft met patenten of licenties en dat de portemonnees van de twee bedrijven gesloten zullen blijven.

Het gaat uitsluitend om interoperabiliteit tussen de technologieën van de twee bedrijven. Dat die twee met elkaar overweg zullen kunnen is voor klanten van groot belang. Mike Neil van Microsoft schrijft in zijn blog dat veel mensen hem al gevraagd hebben waarom ze Red Hat Enterprise Linux niet op Hyper-V konden draaien, terwijl ongeveer 80 % van alle gast besturingssystemen op x 86 servers van Red Hat of Microsoft komen. Hij is dan ook blij dat hij deze aankondiging mag doen, schrijft hij.

Pragmatisch

Ook Red Hat zet de wens van de klanten heel prominent op zijn website: “Customer demand has spoken”, staat er bovenaan de pagina te lezen. Het is dan ook een volkomen pragmatische deal. Het getuigt van een groeiende volwassenheid aan beide kanten dat dit nu mogelijk is.

Ook de beheertools worden aangepast. Mike Neil schrijft dat System Center Operations Manager 2007 R2, dat in het tweede kwartaal van dit jaar wordt uitgegeven, cross platform monitoring zal hebben en support voor Red Hat Enterprise Linux server 4 en 5. Maar ook andere Linux distributies zullen worden ondersteund. “Dit biedt u de mogelijkheid om uw applicaties op zowel Windows Server als RHEL te monitoren, of die nu op fysieke servers staan of op virutele”, schrijft Neil.

Bron: Techworld.nl