De opmars van MP3 gaat onverminderd voort. Microsoft heeft haar eigen compressieformaat – Windows Media Audio – en probeert dit samen met Sony een nieuwe push te geven.

Op de Comdex-vakbeurs heeft Microsoft een aantal partnerschappen aangekondigd. De belangrijkste is die met Sony. Windows Media Audio zal vanaf nu compatible zijn met OpenMG, Sony's technologie om copyrights te beschermen.

Ook zal Sony's nieuwe VAIO Music Clip het audio compressieformaat van Microsoft voortaan ondersteunen. De Music Clip is de net geïntroduceerde draagbare digitale audiospeler ter grootte van een batterij (zie nieuws van 15 november). Het apparaatje kon al MP3-bestanden en Sony's eigen ATRAC3-formaat afspelen.

Microsoft probeert Windows Media Audio aan de man te brengen met de belofte dat een liedje in dit formaat ongeveer de helft kleiner is dan in MP3-formaat, terwijl de geluidskwaliteit minstens even goed is.

BMG Entertainment

Een andere samenwerking betreft die met BMG Entertainment, een divisie van Bertelsmann AG. Veertien artiesten die bij het label zijn ondergebracht zullen singles uitbrengen die alleen in het Windows Media Audio formaat kunnen worden afgespeeld. Onder deze artiesten bevinden zich onder meer de Foo Fighters en Prince.

Of dit initiatief voor een doorbraak zal zorgen, is overigens twijfelachtig. Op WindowsMedia.com wordenslechts fragmenten van liedjes in het Microsoft-formaat aangeboden.

Wie een heel liedje wil hebben, kan zijn heil eenvoudig zoeken bij een van de vele MP3-sites of bij een programma als Napster. Hier worden gehele songs gratis aangeboden in MP3. Weliswaar is dat illegaal, maar de doorsnee internettende muziekliefhebber lijkt dat weinig te kunnen schelen. Napster is deze week in opspraak geraakt; de platenindustrie bereidt een rechtszaak tegen de startup voor, wegens het aanbieden van illegaal materiaal (zie nieuws van 17 november).