Ouders hoeven niet bang te zijn dat hun kroost ontspoort door de randverschijnselen die de immense populariteit van allerhande gadgets, consoles en sociale media met zich meebrengen. "Met onze tieners is niets mis", vindt Danah Boyd, trendwatcher bij Microsoft Research. Zij ondervroeg bijna tweehonderd jongeren en schreef er een boek over.

'Laat lekker gaan'

Volgens Boyd is het internet een tool waarmee tieners een "ongelooflijke hoeveelheid informatie vergaren". Ze zegt: "Het onthouden van toegang tot sociale media is hetzelfde als zeggen dat ze geen vrienden mogen hebben of naar de bibliotheek mogen gaan. Ouders moeten hun eigen ervaringen met internet niet op hun kinderen projecteren, maar moeten vertrouwen winnen om het internet samen met hen te verkennen."

In een interview met krant USA Today zegt ze verder: "Het internet heeft onze kinderen niet veranderd. In plaats daarvan is het een platform waar jonge mensen allerlei gedrag vertonen - goed, slecht en wanstaltig. Wat anders is in onze tijd is dat dit gedrag nu veel zichtbaarder is omdat mensen door online interacties sporen nalaat. Maar als je goed kijkt naar wat ze nu doen, doen ze wat ze altijd gedaan hebben - socialiseren, roddelen, flirten, grappen maken. Voorheen waren die gedragingen voor ouders niet zo zichtbaar."

Ouders verjagen kinderen van sites

Bezorgde ouders registreren zich steeds vaker op platformen als Facebook om hun kinderen in de gaten te kunnen houden. Uit schaamte voor hun opvoeders zoeken tieners vervolgens hun heil bij hippere platforms als Snapchat, zo bleek uit onderzoek dat afgelopen december verscheen.

Conservatief Amerika: altijd bang voor de vreselijke gevaren online