Deze week werd bekend dat een gratis Windows 7 USB/DVD Download Tool van Microsoft GPLv2-code bevatte, maar dat het softwarebedrijf had nagelaten aanpassingen te vermelden en de broncode vrij te geven.

In een blogpost op TechNet erkent Peter Galli, Microsoft's Open Source Community Manager, dat er GPL-code in de tool zat. "We bevestigen dat dit inderdaad het geval is, al is het niet opzettelijk door ons gedaan. We hebben een externe partij de tool laten bouwen, maar we delen de verantwoordelijkheid omdat we het niet hebben opgemerkt bij het controleren van de code."

Respect voor andermans code

En omdat het volgens Galli Microsoft's "doel is om respectvol met de voorwaarden van code van derde parijen om te gaan" zal de softaregigant volgende week de hele broncode en de binaries van de applicatie vrijgeven onder GPLv2 licentie. "Ook zullen we maatregelen nemen om de les die hebben geleerd in toekomstige reviews van code te gebruiken."

De Windows 7 USB/DVD Download Tool (WUDT) kan worden gebruikt om het besturingssysteem te installeren vanaf een usb-stick. Dit is handig, omdat netbooks geen dvd-drive hebben. Daarnaast kan met de tool een image van het OS op dvd worden gebrand. Het is een variant op het bekendere Universal Netboot Installer (UNetbootin). Microsoft introduceerde de tool eind oktober.