De website voor HTML5 Labs is al live gegaan. Microsoft probeert daar prototypes uit van html5-elementen waarvan de specificaties nog in een vroeg stadium verkeren. Ze kunnen zelfs nog onstabiel zijn, blogt algemeen directeur Jean Paoli, verantwoordelijk voor Microsofts interoperabiliteitsstrategie waaronder dit labsinitiatief valt.

Standaarden sturen

Microsoft wil met deze ontwikkel- en testomgeving, en met de eigen html5-code, developers aantrekken. “Deze prototypes helpen ons om onderlegde gesprekken te hebben met ontwikkelaarsgemeenschappen, en om implementatie-ervaring te geven met de draft specificaties”, stelt Paoli. Hij vervolgt dat dit feedback oplevert om de eventuele standaarden te kunnen verbeteren.

Tijdens eerdere browseroorlogen heeft Microsoft, maar ook toenmalige tegenstander Netscape, dit ook al gedaan. Zij hebben elk met eigen ontwikkelwerk de wording van webstandaarden gestuurd. Het afstemmen van nog in ontwikkeling zijnde standaarden op eigen ontwikkelwerk levert een voorsprong op; in ieder geval qua tijd, maar mogelijk ook qua implementatie.

Meer IE-bèta’s?

Microsoft zet zijn HTML5 Labs in om interessante nieuwe technieken uit te proberen. “Dit geeft de ontwikkelaarsgemeenschap ook inzicht in die specificaties die wij interessant achten”, aldus Microsoft-manager Paoli.

Die nieuwe html5-technieken worden door de Windows-maker nog niet rijp acht voor officiële producten en de daarbij horende officiële support. Zoals Internet Explorer 9 dat html5 zal ondersteunen en waarvan al een publieke bèta beschikbaar is. Voor zo'n proefversie geldt echter geen support.

2 prototypes nu

De eerste prototypes op de labssite zijn IndexedDB en WebSockets. Eerstgenoemde is een draft-specificatie van webstandaardenorganisatie W3C en dient voor de opslag van grote hoeveelheden gestructureerde data binnen een webbrowser. Die heeft dan een eigen database in zich, compleet met indexes om de opgeslagen data snel te kunnen doorzoeken.

Het tweede html5-prototype, WebSockets, is een api (application program interface) die nu wordt gestandaardiseerd door het W3C (World Wide Web Consortium). Het moet de complexiteit verlagen van tweeweg, full-duplex dataverkeer over een enkele TCP-socket. WebSockets zijn te gebruiken door webbrowsers en webservers.