Het ontbreken van het Windows-keuzescherm voor webbrowsers heeft de markt geschaad. Dit stelt hoofdjurist Harvey Anderson van de open source-stichting Mozilla. De 15 maanden dat Europese gebruikers van Windows 7 geen alternatieve browser is voorgeschoteld, heeft Mozilla tot wel 9 miljoen Firefox-downloads gekost. Anderson rekent de impact op Mozilla's browser voor in een blogpost.

Browserdownloads ingestort

"De dagelijkse downloads van Firefox zijn met 63 procent afgenomen tot een dieptepunt van 20.000 net vóór de fix [van Microsofts fout - red.]." Toen het keuzescherm eenmaal terug was in Windows 7 zijn de downloads van Firefox met 150 procent toegenomen, meldt de Mozilla-jurist, om uit te komen op 50.000 stuks per dag.

Bij elkaar opgeteld is Mozilla tussen de 6 en 9 miljoen downloads 'verloren' aan Microsofts fout. Dat verlies is gebaseerd op het gemiddelde aantal dagelijkse downloads sinds 1 juli dit jaar.

De verloren Firefox-downloads door de fout van Microsoft: Klik voor groot

Anderson stelt dat de totale impact op alle browseraanbieders erop wijst dat Microsofts technische fout de effectiviteit heeft ondermijnd van de antitrustmaatregel die de Europese Commissie in 2009 heeft opgelegd. De EC heeft Microsoft vorige week een formeel protest toegestuurd, wat de aftrap is voor een onderzoek naar de antitrustschending.

Sinds begin 2011

Microsoft heeft bij het maken van zijn eerste onderhoudspakket (service pack 1, SP1) een fout gemaakt. Daardoor is het door de EC opgelegde keuzescherm voor browsers weggelaten. SP1 is in februari uitgekomen. Microsoft heeft in december nog aan de Commissie gemeld dat het voldoet aan zijn verplichtingen. Die zijn opgelegd in het kader van de schikking die het bedrijf eind 2009 heeft gesloten met toenmalig antitrustcommissaris Neelie Kroes.

In juli dit jaar kwam echter aan het licht dat Microsoft niet voldeed aan zijn antitrustverplichtingen. De EC werd getipt over die overtreding door derde, niet openlijk bekende partijen. Terwijl Microsoft beloofde de fout onmiddellijk recht te zetten, was dat eind september nog altijd niet gebeurd. Kroes' opvolger Joaquín Almunia uitte toen al dreigende taal.

Miljardenboete dreigt

Inmiddels is de huidige Eurocommissaris voor mededinging overgegaan tot een formeel onderzoek naar Microsofts fout. Daarbij hangt de maker van het marktdominante Windows en het daarin geïntegreerde Internet Explorer een forse boete boven het hoofd. De EC kan tot 10 procent van de totale, jaarlijkse bedrijfsomzet opeisen. Voor Microsoft komt dat neer op zo'n 5,5 miljard euro.