De ruzie tussen Microsoft en Google over de YouTube-app lijkt gesust nu de twee samenwerken om de Windows Phone-app te updaten. De app die Microsoft zelf heeft gebouwd schond de gebruikersvoorwaarden van Google’s YouTube-API door onder meer advertenties te verwijderen.

De update gaat de publiek beschikbare iFrame- en JavaScript-API's gebruiken, waardoor de app functionaliteit die het nu wel heeft verliest, meldt The Verge. Hiermee is Microsoft terug bij af, want eerder eiste de producent nog een native app met volledige features.

Microsoft eist native app

Eerder dit jaar vond Google dat er een te klein publiek was voor een YouTube-app voor Windows Phone en daarom werkte het bedrijf niet mee aan zo’n volledige native-app, tot grote onvrede van Microsoft. Google vond dat de HTML5-site genoeg functionaliteit biedt voor Windows Phone-gebruikers, maar Microsoft wilde een app met alle features.

De Windows Phone-producent maakte vervolgens een eigen YouTube-app waarin filmpjes konden worden gedownload en de advertenties werden verwijderd. Google was not amused en eiste dat Microsoft de app schrapte. Microsoft paste de app aan door de downloadoptie te verwijderen, maar advertenties werden nog steeds gestript.

Voldoen aan API-voorwaarden

In plaats van de situatie verder te laten escaleren hebben de twee giganten een YouTube-wapenstilstand afgesproken, meldt The Next Web. “Microsoft en YouTube werken samen aan een update voor de nieuwe app voor Windows Phone om zo te voldoen aan de voorwaarden van het gebruik van de YouTube-api, inclusief het inschakelen van advertenties”, laten de twee weten in een gezamenlijke verklaring.