De Russische regering laat computers van politieke tegenstanders, milieugroepen en kritische media in beslag nemen onder het voorwendsel van opsporing van illegale Microsoft-software. Dat is eerder deze week bekend geworden.

De Russische politie en Justitie kregen hierbij hulp van advocaten die door Microsoft waren ingehuurd. Een milieugroep die legitieme software draaide en Microsoft om hulp vroeg na inbeslagname van zijn computers, kreeg nul op het rekest.

Redmond is meteen in de 'damage control'-modus geschoten na dit pijnlijke nieuws. Want "het is niet het soort verhaal dat fijn is om te lezen", schrijft Brad Smith, hoofdjurist van Microsoft.

Recht op gratis licenties

Het softwareconcern meldt daarom dat alle non-profit organisaties recht hebben op gratis, legale licenties. Die zijn voor zes verschillende softwarepakketten en gelden voor maximaal 50 pc’s.

Microsoft had al een regeling voor gratis licenties, maar de zogeheten NGO's (non-gouvernementele organisaties) moesten zich daar wel zelf voor aanmelden. Naar aanleiding van het machtsmisbruik door de Russische politie zal Microsoft een nieuwe, unilaterale licentie uitgeven voor deze organisaties.

Die licentie geldt dan automatisch als een organisatie daarvoor in aanmerking komt; aanvraag en goedkeuring is niet meer nodig. De nieuwe regeling is van toepassing op bijvoorbeeld politieke actiegroepen maar ook op kleine krantenuitgevers en bepaalde onafhankelijke media. En niet in Rusland alleen.

Houdbaarheid

De nieuwe regeling is wel tijdelijk; het loopt tot 2012. Daarna geldt de automatische toepassing niet meer, maar lopen de gratis licenties nog wel gewoon door. Naar verwachting moeten NGO's zich dan weer zelf aanmelden, zoals onder de oude regeling.

Ook belooft Microsoft om stappen te nemen om te voorkomen dat anderen zich uitgeven als Microsoft-vertegenwoordiger om zo gebruikers van illegale software af te persen.