In een document van 75 pagina's probeert Microsoft de Commissie ervan te overtuigen dat het aan de eisen voldoet die Brussel als sanctie heeft gesteld. Enkele honderden Microsoft-medewerkers hebben meer dan 30.000 uur gewerkt aan het opstellen van de 12.000 pagina's met technische gegevens om volledige interoperabiliteit van de serversoftware met concurrenten mogelijk te maken, aldus de softwarefabrikant.

Microsoft citeert ook twee professoren die de technische documenten van Microsoft hebben bestudeerd. Volgens hen voldoet de informatie aan de huidige industriestandaarden en is de informatie compleet en accuraat. De Commissie heeft het antwoord van Microsoft bevestigd, maar liet wel weten dat het aan de Commissie, en niet aan Microsoft zelf, is om te bepalen of het bedrijf zich aan de regels houdt.

Microsoft kreeg tot 15 februari de tijd om te voldoen aan de eisen die de Europese Commissie sinds maart 2004 aan het bedrijf stelt wegens monopoliemisbruik. Op het overschrijden van deze deadline stond een boete van maximaal twee miljoen euro per dag.

In december liet de Commissie nog weten dat het bedrijf onvoldoende meewerkte. Op verzoek van Microsoft werd de deadline aanvankelijk uitgesteld tot 25 januari, waarna de datum verschoven werd naar 15 februari.

Microsoft klaagde onlangs nog in Brussel omdat het bedrijf ervan overtuigd is dat het onvoldoende de ruimte krijgt om zich te verdedigen in de antitrustzaak. Microsoft zou onvoldoende toegang krijgen tot alle documenten die er over de zaak bestaan.

De Europese Commissie zal de komende tijd gebruiken om de documenten van Microsoft te bestuderen.