Cortana komt mee met de eerste update voor Windows Phone 8.1, die onder meer nieuwe schermgroottes en resoluties ondersteunt. Microsoft-topman Joe Belfiore vloog hiervoor speciaal naar China om Update 1 te demonstreren. Daaronder ook de bèta van Cortana, die in het verre Oosten een geheel eigen personificatie krijgt: Xiao Na. Niet alleen qua taal, want ook het bekende Xbox-game Halo-karakter is daar geschrapt.

Volgens Microsoft heeft dat te maken met cultuurverschillen. In China hebben ogen meer gewicht bij de reflectie van emotie, waardoor de Chinese Cortana de futuristische ogen ontbeert, zo vertelt het bedrijf aan Ars Technica. Xiao Na spreekt bovendien Mandarijn en is geprogrammeerd met specifieke Chinese informatie.

Oer-Hollandse Cortana?

Hetzelfde geldt in Groot-Brittannië, waar ook maatwerk is geleverd. De bèta kent daar een klassiek Brits accent, Britse spelling en data over de London Stock Exchange en voetbalcompetitie Premier League. Ook in Canada, India, en Australië is de alpha van Cortana uitgerold. Wij kunnen ondertussen niet wachten op een oer-Hollandse Cortana, die van kaas houdt en voortdurend klaagt over het weer.