De twee updates verhogen onder andere de snelheid waarmee Vista uit de slaapstand ontwaakt en maken het verplaatsen van mappen sneller. Ook worden compatibiliteitsproblemen met videostuurprogramma's verholpen.

Eén van de bugs die verholpen is, wordt door Microsoft omschreven als: "de computer loopt vast of herstart onverwachts als je spellen speelt of desktophandelingen verricht". Volgens het bedrijf zijn alle fixes in de updates nieuw en geen vervanging van eerdere updates.

Prestatie-update KB938979 is 10 MB groot en kan gedownload worden via het Microsoft Download Center. De update die de stabiliteit van het besturingssysteem verbetert, KB938194, is slechts 2,1 MB groot. Voor beide updates biedt Microsoft ondersteunende documentatie. Microsoft wil niet zeggen wanneer de updates verspreid worden via Windows Update.

Service pack

Eerdere versies van de updates lekten eind juli al uit en leidden tot speculaties over een snelle komst van het eerste service pack voor Windows Vista. Microsoft heeft alleen verklaard dat er 'ergens dit jaar' een bètaversie van Vista SP1 verschijnt.

Wel maakte Microsoft deze week bekend dat het previewcode van Vista SP1 en het langverwachte XP SP3 onder een selecte groep testers heeft verspreid. Het laatste service pack voor Windows XP staat gepland voor de eerste helft van 2008, zo'n drieënhalf jaar na de verschijning van SP2. Dinsdag verklaarde een woordvoerder van Microsoft echter dat die deadline voor SP3 slechts 'voorlopig' is, zonder verdere details te geven.