Deelnemers aan het technische bètaprogramma van Microsoft Office 12 kunnen de eerste testversie van het nieuweproduct downloaden.

Behalve de bekende onderdelen zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Access, kunnen de testers ook aan de slag met Groove's Virtual Office. Hiermee kunnen zij online informatie delen zoals bestanden, kalenders en taken.

Microsoft kocht Groove nog geen jaar geleden; voormalig eigenaar en belangrijkste ontwikkelaar Ray Ozzie is inmiddels bij Microsoft in dienst als technisch directeur.

Office server

Office 12 is de volgende belangrijke update die Microsoft in 2006 wil introduceren en moet nog voor Windows Vista verschijnen. Belangrijkste vernieuwingen zijn de verbeterde interface, een eigen pdf-maker en het nieuwe xml-bestandsformaat.

Volgens Chris Capossela, Microsofts vice-president van de productgroep waaronder Office valt, zal Office 12 het gebruik van Office 'totaal veranderen'. 'Het geeft de gebruiker nieuwe mogelijkheden om zakelijke informatie te beheren en analyseren en hun zo meer succes bezorgen.'

Capossela doelt hiermee vooral op de nieuwe functies voor business intelligence (bi) die in Office 12 zijn opgenomen. Vooral de rekenkracht van Excel is daartoe sterk uitgebreid en vertaald naar nieuwe serverproducten.

Het testprogramma van Microsoft Office 12 is voorlopig nog besloten; alleen gekwalificeerde testers zijn toegelaten. Medio 2006 zal er ook een publieke bèta beschikbaar komen.