Eerder werd al duidelijk dat de browser een porno-knop of privacymodus krijgt. Maar een test van Webwereld leert dat de browser ook veel andere nieuwe functionaliteiten biedt.

Sneller, mooier

Een van de sterke punten is de mogelijkheid om de achteruit toets te gebruiken in Ajax-omgevingen. Dat is handig voor interactieve websites zoals Google Docs. Vroeger zou de gebruiker de website verlaten, maar in de nieuwe situatie doet de gebruiker één stap terug in de laatste handeling.

Een andere verbetering is WebSlice, een functie waarbij de gebruiker via RSS-websites in de gaten kan houden en met de muis een preview van de site kan openen. Hierdoor hoeft de gebruiker de website niet helemaal te openen om te beslissen of een toevoeging interessant is.

Ook belooft Microsoft de gebruiker een snellere browser door slimmer gegevens te laden, standaarden sneller te interpreteren en informatie sneller weer te geven. Voor sites die het geweld van de nieuwe software niet aankunnen, is er de mogelijkheid om die te bekijken met een "IE-7-blik", zodat sites niet opeens vervormd overkomen. Het bedrijf verwacht namelijk problemen wanneer Internet Explorer 8 te "streng" aan standaarden zoals W3C houdt .

Veiliger voor de gebruiker

Er is Microsoft veel aan gelegen om de gebruiker te laten voelen dat het bedrijf beveiliging serieus neemt. Eerder werd al duidelijk dat er twee InPrivate functies zijn om de historie van het browsen te verbergen en verwijzingen naar kwaadaardige sites te verhinderen. Nu komt daar een filter bij om de gebruikers te beschermen tegen de gevolgen van cross site scripting aanvallen en andere malware.

Ook is de browser terughoudend in het laden van uitvoerbare code. Een ActiveX-control, waar historisch veel problemen mee kwamen, mag alleen nog maar van dezelfde website komen die een gebruiker op dat moment bezoekt. Ook is het eenvoudiger de werking van dergelijke programma's te beperken of te koppelen aan een gebruiker in een bedrijfsnetwerk. Binnen Windows Vista zal bovendien code in afbeeldingen niet meer worden uitgevoerd. Dat was vroeger een populaire manier om virussen en andere malware te verspreiden.

Sommige verbeteringen zijn kinderlijk eenvoudig, maar heel effectief. Zo kleurt de browser de domeinnaam in een URL om daarmee de gebruiker de mogelijkheid te geven gemakkelijk te controleren of hij niet naar een verkeerde stek is geloodst.

Wanneer een site de browser doet crashen, verdwijnt bovendien alleen het venster van die website en blijven de overige vensters gewoon actief. Bij de huidige versie van de browser sluiten alle vensters bij een crash.

Beheer

Nieuw op beheergebied is de mogelijkheid om Internet Explorer 'slipstream' te installeren. Dit maakt het mogelijk om de browser inclusief aanpassingen op te nemen in een image van het besturingssysteem waardoor het niet meer nodig is om de browser apart te installeren. Internet Explorer 8 zal zich dan gedragen als een onderdeel van Windows dat niet kan worden verwijderd door de gebruikers.

Verder biedt Internet Explorer 8 de beheertools die ook al in IE7 zaten, maar zijn de mogelijkheden iets uitgebreid. Zo zijn de Group Policies nu ook toepasbaar op nieuwe onderdelen zoals de Accelerators en het SmartScreen-filter. De mogelijkheden van de Application Compatibility Toolkit en de Internet Explorer Administrator Kit zijn verder uitgebreid.

Centrale Database

Ook introduceert het bedrijf SmartScreen filter dat phishing sites zal bestrijden. Aan de hand van een aantal kenmerken herkent de browser verdachte sites en zal de twijfelgevallen checken tegen een centrale database. Staat de site als onbetrouwbaar bekend, dan zal Internet Explorer de gebruiker waarschuwen voor de risico's van zijn bezoek aan de webstek.

Microsoft belooft bovendien beter en vooral sneller te patchen, waarbij de firma zich ten doel heeft gesteld om fouten binnen twee dagen te repareren. Een aantal mogelijkheden roept de vraag op of die geïnspireerd zijn door andere browsers zoals Firefox en Opera. Microsoft zegt wel oog te hebben voor de voortgang die concurrenten maken, maar bij het ontwikkeling van Internet Explorer 8 een eigen koers te varen. IE 8 beta 2 is op de site van Microsoft beschikbaar.