Nieuwe functies als HD en internet-tv moeten de klant over de streep trekken.

Tv-kijken in de woonkamer, tussendoor even pauzeren en verder kijken in de slaapkamer of keuken. Het kan met de nieuwe extenders voor Windows Media Center die Microsoft vanaf volgende week op een beurs in Denver gaat demonstreren. In 2004 brachten Microsoft-partners voor het eerst media-extenders uit voor de toenmalige Windows Media Center XP. Ze werden lauw ontvangen en waren alleen verkrijgbaar in de VS.

Volgens Hakan Olsson, senior product planner van Microsoft's eHome-divisie is er sindsdien veel veranderd: "Bij de vorige lichting Media Center extenders was HD niet zo dominant en keken doorsnee consumenten nog niet naar video over internet. Als we deze extenders lanceren komt er ook een nieuwe functie met de naam Internet TV bij".

Dit is een uitbreiding die niet aan de extenders zelf wordt toegevoegd, maar als nieuwe functie in Windows Media Center verschijnt. Onder de codenaam Newport zal de gebruiker de beschikking krijgen over webgebaseerd nieuws en vermaak. Maar ook deze keer gaan de extenders voorlopig voorbij aan het Europese publiek: de content is sterk Amerikaans geori├źnteerd en de extenders zelf zijn voorlopig niet in Nederlandse winkels te koop.

Wie niet in de VS woont of niet op de nieuwe producten wil wachten, kan nu al de Xbox 360 als extender voor Windows Media Center gebruiken. Bijkomend voordeel is dat de Xbox 360 geschikt is voor Windows XP en Vista, terwijl de nieuwe apparaten alleen Vista zullen ondersteunen. De nieuwe extenders van Linksys, D-Link en andere fabrikanten hebben wel iets anders te bieden: ze zijn volgens Microosft stiller dan de Xbox, ondersteunen meer audio- en video-codecs zoals DivX en Xvid en draadloze 802.11n-netwerkfuncties.