Microsoft gaat zijn gratis licentie voor non-profit-organisaties uitbreiden, schrijft The New York Times. Het gaat in totaal om vijfhonderdduizend organisaties in twaalf landen, waaronder Rusland, China, Wit-Rusland, Oezbekistan, Kirgizië, Maleisië en Vietnam. Door de gratis licenties hebben overheden in die landen geen middel meer om computers van dissidenten te confisqueren, aldus Microsoft.

Russische invallen

Microsoft wil met het programma voorkomen dat overheden die onderzoek doen naar piraterij hun opsporingsmiddelen misbruiken om organisaties van politieke tegenstanders tegen te werken. De Russische regering heeft recent tijdens invallen computers van oppositiegroeperingen in beslag genomen, onder het mom van opsporing van illegale Microsoft-software.

Sommige getroffen groeperingen hadden juist officiële Microsoft-licenties gekocht om dergelijke invallen te voorkomen. Advocaten in dienst van Microsoft zouden de Russische overheid hebben geassisteerd bij de invallen.

Onbekend beleid

Microsoft gaf vorig jaar al voor een half miljard dollar aan gratis softwarelicenties aan organisaties in meer dan 100 landen. Maar dit beleid is niet in alle landen bekend.