In december 2006 werd al bekend dat Microsoft aan een versie van Windows XP voor de XO-laptop werkte. In eerste instantie ging dit slechts om een test, maar afgelopen mei liet OLPC weten dat Windows XP het oude Linux besturingssysteem zou vervangen op de XO-laptop.

Controversieel

Het geflirt van Microsoft met OLPC deed nogal wat stof opwaaien onder ontwikkelaars voor de kinderlaptop. Men voelde zich verraden door topman Nicholas Negroponte omdat deze vroeger juist vurig had gepleit voor een open source platform.

Een mogelijke overstap naar Windows XP was volgens de community een grote stap in de verkeerde richting. Walter Bender, president of software and content bij OLPC stapte in deze periode plotseling op. Hij richt zich nu op de verdere ontwikkeling van de Sugar interface, die in de toekomst voor zowel Linux als Windows beschikbaar moet zijn.

Aanpassingen

Microsoft heeft een jaar gewerkt aan het aanpassen van Windows XP, om het besturingssysteem compatible te maken met XO-laptops. OLPC heeft daarnaast ook een aantal aanpassingen moeten doen, zoals het uitbreiden van het geheugen en het aanpassen van de hardware.

Dit heeft gevolgen voor de prijs. De overstap van Linux naar XP verhoogt de productiekosten van de XO van 188 dollar naar 200 dollar.

Negroponte heeft voor XO gekozen omdat veel kopers de speciale Sugar-interface niet zagen zitten. Sugar werkt met symbolen in plaats van tekst, zodat leesvaardigheid niet nodig is. Dit werkt perfect in kleine dorpjes in ontwikkelingslanden waar nog geen ervaring is met computers, maar in meer ontwikkelde gebieden week was behoefte aan een standaard computeromgeving.

Dual boot

Wie niet wil kiezen tussen Linux en XP, kan kiezen voor een dual boot systeem waarbij een computer is voorzien van zowel Windows XP als Linux. Het is nog niet bekend voor wanneer deze dual boot-laptops op de planning staan. Consumenten die al een XO-laptop met Linux hebben aangeschaft, kunnen niet overstappen naar Windows XP. Reden hiervoor is naar alle waarschijnlijkheid dat het besturingssysteem op de vorige generatie XO-laptops niet goed zou functioneren, omdat de hardwareaanpassingen van de nieuwe reeks laptops ontbreken.