Microsoft wil het huidige patentsysteem niet onderuit schoffelen, maar belooft na een gesprek in het Witte Huis wel enkele veranderingen door te voeren. Die zijn ook in het voordeel van de softwaregigant zelf, zoals de belofte om standaardessentiële patenten niet in te zullen zetten in een rechtzaak.

Geen FRAND inzetten

Met bijvoorbeeld WiFi-patenten en videocodecpatenten wordt Microsoft door concurrenten om de oren geslagen die terug proberen te vechten tegen de patentzaken die Microsoft zelf voert. Zo voerde Motorola een verbeten strijd tegen Microsoft om de H.264-codec. Motorola heeft overigens de klacht gebaseerd op dit FRAND-patent teruggetrokken.

Het patentsysteem is volgens Microsoft-jurist Brad Smith niet verkeerd, maar moet enkel aangepast worden. Microsoft is voor veranderingen als meer openheid, geen FRAND-patenten in rechtszaken en het idee dat de verliezer de juridische kosten betaalt bij een patentconflict. Dit zou frivole klachten van patenttrollen verminderen.

Duidelijk over patenten

Microsoft was in het verleden niet altijd even helder naar de buitenwereld toe over de patenten die werden ingezet. Dat gaat nu veranderen. “We beloven dat we vanaf 1 april informatie online zullen publiceren zodat iedereen kan zien welke patenten we bezitten", stelt Microsoft-jurist Brad Smith.

De softwarereus stelt het goede voorbeeld te geven en hoopt daarmee te bereiken dat ze zelf ook kunnen zien met welke patenten de concurrentie dreigt. “We hopen dat andere bedrijven dat voorbeeld volgen", aldus Smith. “Met transparantie kunnen we het patentsysteem verhelderen."

USPTO wil hervormen

Het Amerikaanse patentbureau USPTO wil na vele slepende zaken van de afgelopen jaren het patentsysteem op het gebied van software aanpassen. Het bureau sprak daarom gisteren op het Witte Huis met onder meer softwarereus Microsoft en antipiraterij-organisatie BSA. Die stelden zich conservatief op en willen dat er niet teveel met het stelsel wordt gerommeld.

Een doorn in het oog van onder meer ontwikkelaars en juristen zijn de breed gedefinieerde patenten die door de USPTO worden goedgekeurd. Zo valt een patenttrol een grote groep bedrijven aan met een patent op het concept 'spamfilter' en een andere met een octrooi op hyperlinks in sms'jes.

Microsoft probeert daar de angel uit te halen en stelt dat de USPTO dit soort zaken kan voorkomen door aanvragers strakker te laten omschrijven welk deel standaardideeën omschrijft en welke niet.