De gesloten formaten van Microsoft zijn al lang een doorn in het oog van iedereen die programmatuur wil schrijven die met die van Microsoft samen moet werken. Dat realiseert Microsoft zich ook steeds beter. Paul Lorimer, de Group manager bij de interoperabiliteitsdivisie van Office, schreef gisteren op een blog dat data portability steeds belangrijker is geworden voor de klanten en partners van Microsoft, omdat steeds meer informatie wordt opgeslagen en gedeeld in digitale formaten. Daarom is het nodig, zo schrijft hij, om de platform-onafhankelijke toegang te verbeteren tot e-mail, agenda, contacten en andere data die door Outlook wordt gegenereerd.

Patenten en licenties

Om dat te bereiken zal de documentatie voor het .pst bestandsformaat worden vrijgegeven. “Dit geeft ontwikkelaars de kans om de data in .pst bestanden te lezen, te creëren en ermee samen te werken aan de server- en aan de clientkant, welke programmeertaal en welk platform ze ook gebruiken.”

De documentatie is overigens nog lang niet klaar. Als het werk eenmaal af is, dan zal het worden vrijgegeven onder de Open Specification Promise, wat betekent dat iedereen het .pst formaat op elk platform en in elke tool kan implementeren, zonder zorgen over patenten en zonder dat Microsoft van tevoren op de hoogte moet worden gesteld.

Nieuwe mogelijkheden

Deze stap moet de data open stellen voor bijvoorbeeld search en data mining. Beveiligingsprogramma’s kunnen verder de data beter scannen op kwaadaardige software. Bovendien zal het makkelijker worden voor open source Exchange-alternatieven om samen te werken met Outlook. Die hoeven MAPI niet meer na te bouwen. Verder zal het waarschijnlijk goed zijn voor alternatieve clients, zoals Evolution en Thunderbird.

Bron: Techworld