Zo verdwijnt de codenaam 'Whistler' van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft en wordt deze vervangen door Windows XP. Hetzelfde geldt voor de Office-toepassingen. De naam 'Office 10' vervalt en wordt omgedoopt tot Office XP.

Volgens analisten moet de reden van de ommezwaai gezien worden als een poging de verkoopcijfers van de producten op te krikken, zo meldt de Wall Street Journal. De laatste tijd zijn de verkoopcijfers van Microsoft-software sterk gedaald.

Microsoft zegt zelf dat de naamsverandering te maken heeft met de integratie van het web in de software. 'XP symboliseert de rijke ervaring die de gebruiker opdoet wanneer hij de software gebruikt in combinatie met internet', zo laat Microsoft weten in een persverklaring.

De lancering van Windows XP staat voor het eind van dit jaar gepland. De software bvevindt zich nog in de beta-fase. Microsoft heeft al wel plannen om het nieuwe besturingssysteem te gaan promoten. Te beginnen op 13 februari tijdens een groot muzikaal evenement in Seattle's Experience Music Project, een rock 'n' roll museum dat opgericht is door Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft.

Windows XP wordt het eerste besturingssysteem van Windows dat voor zowel de professionele- als de consumentenmarkt bedoeld is en dat kan bogen op de stabiele code uit Windows NT en 2000, in plaats van de oude code uit Windows9x.