"We richten ons honderd procent op Windows", zegt Nick McGrath van Microsoft. "We zijn momenteel niet van plan een Office voor Linux te ontwikkelen." McGarth deed zijn uitspraken tijdens de LinuxWorld Conference in London. Hij beantwoorde de vraag van een deelnemer die McGarth er op wees dat Office wel voor het Mac-platform beschikbaar is.

Als enige afgevaardigde van Microsoft kreeg McGarth forse kritiek te horen. Hij legde de kritiek echter naast zich neer: "Wij verkopen software. Het is niet meer dan logisch dat we het belangrijkste onderdeel beschermen: de broncode."

Matt Asay van Novell voorspelt zware tijden voor ontwikkelaars die hun code gesloten houden. "Ontwikkelaars moeten zich richten op klanttevredenheid en niet zozeer op het punt of Microsoft ontwikkelt voor het Linux-platform. Juist die focus op klanttevredenheid zal het commerciële ontwikkelaars moeilijk maken."

"Wanneer was het voor het laatst dat een Microsoft Office-pakket echt een substantiële verbetering liet zien? Tien jaar terug. De markt zal dit met Microsoft regelen." Asay verwees tevens naar de servermarkt: "Linux heeft marktaandeel gewonnen van Unix. Op serverniveau zie je nu voor het eerst dat Linux marktaandeel verovert ten koste van Microsoft."

Op de desktopmarkt gaat Microsoft het ook zwaar krijgen, voorspelt Mark Shuttleworth van Ubuntu. "Ik geloof dat Linux een serieuze speler wordt op de desktopmarkt. Hardwarefabrikanten en -bouwers zullen eventuele compatibiliteitsproblemen verhelpen zodra dit een realiteit wordt."