Het .NET-framework laat daarmee ontwikkelaars zelf clouddiensten bouwen. Die moeten vervolgens worden geschaald naar de orde van grootte die nodig is voor het leveren van voldoende prestaties. Onder meer de statistiekenpagina en de aanwezigheidsdienst van de populaire game Halo zijn op basis van het Orleans-framework gebouwd.

Begin volgend jaar wordt de code vrijgegeven onder een MIT-licentie op GitHub. Dat maakte Sergey Bykov van de eXtreme Computing Group, het team van Microsoft Research dat werkt aan Orleans, dit weekend bekend.

Orleans is ontworpen voor het bouwen van clouddiensten zoals social graphs, real-time analytics, interactieve functies en het werken met veel verschillende apparaten zoals smartphones of Internet of Things-sensoren. Het framework is oorspronkelijk gebouwd voor meerdere Azure-diensten.

Microsoft zoekt onder de nieuwe CEO Nadella steeds verder toenadering tot de open source-community. Lees ook: Microsoft ♥ Linux Microsoft en Linux: van gezwel tot gezel Microsoft maakt stevig deel .NET open source De Build 2014-presentatie van Orleans: