OExchange definieert een standaardmanier waarop sharing tools als AddThis en ShareThis communiceren met de sociale netwerken waar mensen links willen plaatsen. De open standaard werd woensdag gepresenteerd.

Vandaag de dag kennen veel sites (o.a. Webwereld) widgets zoals AddThis, waarop knoppen staan om een link te delen op bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Hyves. Vaak is de mogelijkheid om links te delen beperkt tot de bekendste sociale netwerken.

Deelknoppen toevoegen

OExchange maakt het mogelijk dat gebruikers zelf deelknoppen kunnen toevoegen aan de widgets. Dat is ook voor de contentsites interessant, want dat betekent dat ze meer gedeeld, en dus meer gelezen worden.

In een interview met Mashable zegt een van de ontwikkelaars van OExchange dat het op dit moment voor veel te moeilijk is links te delen naar niche communities. OExchange moet het delen van links over het gehele web stukken makkelijker maken.

OExchange is ontwikkeld door het bedrijf Clearspring, maker van AddThis. Onder meer Digg, Google, LinkedIn en Microsoft steunen het protocol.

Geen Facebook en Twitter

Twitter en Facebook ontbreken vooralsnog op de lijst bedrijven die OExchange steunen. Facebook presenteerde onlangs een eigen manier om het web socialer te maker met een behulp van een Like-knop die websites kunnen implementeren.

OExchange uitgelegd: