Microsoft beschuldigt Google ervan expres Windows Phone te negeren en maar geen YouTube-app te maken. Google stelt in een reactie dat gebruikers van de HTML5-versie gebruik kunnen maken en daar alle features hebben die een native app heeft, zoals video's van hoge kwaliteit bekijken. Bovendien heeft Google in 2012 een Youtube-app voor de Xbox van Microsoft uitgebracht.

Microsoft: Google blokkeert ons

Op de dag dat er geruchten stromen dat Google een overeenkomst met de Federal Trade Commission rond zou hebben wat betreft een lopend antitrust-onderzoek, haalt Microsoft-advocaat Dave Heiner nog eens flink uit naar de concurrent. Hij verwijst in zijn blogpost naar onderzoeken van de FTC en de Europese Commissie.

“Je zou denken dat Google zich met al die aandacht goed zou gedragen", schrijft Heiner. Maar volgens hem is dat niet het geval. “Google blijft Microsoft blokkeren om onze gebruikers een volledige YouTube-app voor Windows Phone te kunnen bieden." Volgens hem is YouTube op Windows Phone daarom een browservenster zonder de “rijke functionaliteit die concurrerende telefoons hebben".

Google: geen Windows Phone-markt

Google reageert door te stellen dat Windows Phone-gebruikers gebruik kunnen maken van de HMTL5-site. Deze mobiele portal biedt toegang tot dezelfde features als een native app, zoals het afspelen van video's van hoge kwaliteit - iets dat vroeger alleen voorbehouden was aan gebruikers van een native YouTube-app.

Volgens Google zijn Windows Phone-gebruikers dan ook niet benadeeld. "We hebben zelfs meerdere jaren samengewerkt met Microsoft om voor een goede YouTube-ervaring te zorgen op Windows-telefoons", laat woordvoerder Mark Jansen van Google weten.

Technologieblog The Verge meldde vorige maand dat Google momenteel niet van plan is een YouTube-app te maken voor Windows Phone en Windows 8 omdat de besturingssystemen te weinig gebruikers hebben. Als dat zou veranderen, zou Google de investering in Windows-apps wel doen, aldus Google-manager Clay Bavor.

Google onder druk

Google staat onder druk van de Europese Commissie die bang is dat Google zijn positie misbruikt om andere zoekmachines te benadelen door bijvoorbeeld YouTube-resultaten niet fatsoenlijk te delen. Onder meer Microsoft bracht dit onder de aandacht bij de Europese Commissie dat later een antitrustonderzoek startte.

Een ander issue is het vermeende misbruik van patenten door Google. Met verschillende patenten zou het bedrijf de concurrentie van Android uit de markt proberen te drukken. Volgens persbureau Bloomberg staat Google op het punt te schikken met de FTC over het de patentenkwestie.

Microsoft probeert nu de druk nog even op te voeren. “Hopelijk wordt Google dit jaar wakker met het goede voornemen om zich te beteren door zich te houden aan antitrustwetgeving", klaagt de Microsoft-advocaat. “Zo niet, dan wordt hopelijk 2013 het jaar waarin antitrustwaakhonden het voornemen tonen dat Google blijft ontberen."

Update 14.25 uur: Commentaar van Google Nederland toegevoegd.