De anti-Googlecoalitie FairSearch, geleid door Microsoft, heeft een nieuwe antitrustklacht ingediend bij de Europese Commissie. Volgens de groep dwingt Google fabrikanten van mobiele apparaten tot voorinstallatie van een hele suite Google-apps en diensten. Daarmee misbruikt de Android-maker zijn marktmacht, aldus de formele klacht bij de EC.

Zo'n 70 procent van alle nieuwe smartphones draait op Android. Google heeft deze positie bereikt door het OS gratis aan te bieden. Maar in werkelijkheid, als mobielmakers bijvoorbeeld Google Maps, YouTube of Play willen hebben, moeten ze van Google een reeks van zijn mobiele diensten voorinstalleren en die standaard een prominente plek geven, zo luidt de klacht. Van deze 'illegale bundeling' profiteert Google's mobiele zoekmachine, dat een marktaandeel van meer dan 90 procent heeft.

Android als Trojaans paard

“Google gebruikt zijn mobiele besturingssysteem Android als een Trojaans paard om partners te misleiden, de mobiele marktplaats te monopoliseren en gebruikersdata te controleren", aldus Thomas Vinje, jurist van FairSearch.

"Europese consumenten verdienen een diepgravend onderzoek naar Google's mobiele handelspraktijken, en echte bescherming tegen misbruik door Google", aldus Vinje, die voorheen nog tégen Microsoft was in Brusselse zaken. “Gezien het feit dat Google wel vaker de wet negeert, moeten mobiele internetgebruikers zich grote zorgen maken."

Google wil niet inhoudelijk op de nieuwe klacht ingaan. “We blijven constructief meewerken met de Europese Commissie", aldus het concern in een verklaring.

Google dicteert Open Handset Alliance

De voorwaarden die Google stelt aan het gebruik van Android zijn al langer omstreden. Zo mogen de leden van de Open Handset Alliance, die formeel Android samen ontwikkelen, niet aan de haal met een kloon van dat besturingssysteem. Dat ondervond toestelmaker Acer, die met de Chinese zoekgigant Alibaba samenwerkte aan een eigen Android-variant: Aliyun. Daar stak Google een stokje voor, hetgeen in China slecht is gevallen.

Het is echter onduidelijk in hoeverre Google mobielmakers dwingt tot 'prominente' voorinstallatie van een heel pakket aan Google-diensten. De net onthulde HTC First met Facebook Home lijkt echter het tegendeel te bewijzen. De in nood verkerende smartphonefabrikant heeft dat Android-toestel samen met 's werelds grootste sociale netwerk ontwikkeld.