Microsoft eist 13 miljoen euro schadevergoeding van Google voor de verhuizing van zijn distributiecentrum van Duitsland naar Nederland.

Verhuizing vóór verkoopverbod

Vorig jaar april verplaatste Microsoft zijn logistieke operatie voor Europa, Midden-Oosten en Afrika plotseling van Aken naar Venray, omdat er in Duitsland een verkoopverbod dreigde na een tussenoverwinning van Motorola. Dit verbod zou daarmee de complete distributie in die gebieden kunnen lamleggen, dus Microsoft verkaste naar Nederland, met de nodige kosten. De verhuizing koste zo’n 9 miljoen euro plus circa 4 miljoen per jaar operationele kosten.

Begin mei 2012 kwam er inderdaad een tijdelijk verkoopverbod op Windows en Xbox, maar dat werd al snel teruggedraaid en de claims van Motorola werden uiteindelijk afgewezen. Sterker nog, Google zou met zijn gigantische royalty-eisen op cruciale FRAND-patenten op de videocodec H.264 en wifi-standaard WLAN contractbreuk hebben gepleegd, waardoor Microsoft recht op schadevergoeding heeft. Dat schrijft patentblogger Florian Müller op basis van procesdocumenten uit de zaak tussen de twee partijen in Seattle. Want naast de Duitse zaak vechten de twee rivalen ook in de VS voor de rechter. De Amerikaanse rechter verbood Motorola vorig jaar al bij voorbaat een mogelijk verkoopverbod in Duitsland af te dwingen.

Motorola onder vuur

Google’s advocaten stellen nu dat Microsoft geen recht heeft op schadevergoeding voor de verhuizing. Het bedrijf had van te voren een verzoek kunnen indienen om een verkoopverbod preventief op te schorten, maar heeft dat pas later gedaan, stelt Google. De zaak wordt in augustus verder afgehandeld.

De Europese Commissie doet overigens antitrustonderzoek naar machtsmisbruik van FRAND-patenten door Motorola.

UPDATE: de documenten blijken uit een zaak in Seattle, en niet in Mannheim. Artikel is daarop aangepast.