In een YouTube-video heeft Microsoft mogelijk een hint gegeven van een nieuwe gebruiksinterface die het zou kunnen inzetten in Windows 8, meldt de site iSpyce. De aanraakinterface ziet er radicaal anders uit dan de laatste Windows-versies.

Belletjes

Het systeem in het filmpje draait op Microsofts computertafel Surface 2, die input ontvangt van Windows Phone-toestel HTC HD7. In de interface zijn de bekende icoontjes voor programma's, die nu in besturingssystemen gebruikelijk zijn, verdwenen. In hun plaats staan er belletjes die interacteren met bestanden en informatie van internet ontvangen. De bellen met laatste of belangrijkste informatie staan meer vooraan dan oudere of minder belangrijke elementen.

Behalve zelfaangemaakte bellen zijn er ook bellen die het systeem automatisch genereert in verschillende rubrieken, zoals persoonlijk, entertainment en gaming. Klikken op een bel start een programma of geeft als een soort widget direct toegang tot informatie, zoals het weerbericht of reisinformatie.

Tablet

Hoewel in de video alleen de Surface-tafel de interface gebruikt, hoeft het daar niet beperkt toe te blijven. Microsoft werkt immers al een tijdje aan het geschikt maken van Windows 8 voor tabletgebruik. Op grote draagbare touchscreens zou de nieuwe interface ook zijn nut kunnen bewijzen.

In het filmpje praat Microsofts Chief Research en Strategy Craig Mundie in algemene bewoordingen over nieuwe manieren van het werken met computers in de toekomst. "We moeten het werken met computers makkelijker maken voor de massa."