Op BUILD vertelt Microsoft-CEO Steve Ballmer dat de snelle release van 8.1 de nieuwe trend is voor het softwarebedrijf. “Dit is de nieuwe norm, een snellere cadans is beter voor het mobiele ecosysteem”, aldus Ballmer. De previewversie is per direct beschikbaar, de eigenlijk release is dit najaar.

Startknop keert terug

Gisteren zijn het uiterlijk en de werking van de meeste wijzigingen in 8.1 al aan het licht gekomen. Microsoft heeft toen de bèta (officieel preview genoemd) van Windows Server 2012 R2 uitgebracht. Die tweede release (R2) van Windows Server 2012 gebruikt dezelfde codebasis als Windows 8.1, waarvan deze avond de eerste bèta is vrijgegeven.

De veranderingen die Microsoft doorvoert in 8.1 zijn geleidelijk aan al bekend geworden. De Start-knop keert terug, maar brengt daarmee niet gelijk het bekende uitklappende Start-menu terug. In plaats daarvan schotelt de Start-knop, alleen aanwezig in de desktop-GUI, gebruikers het All Apps-scherm van de Modern UI voor. De mededeling van Ballmer dat de startknop terug is kon op gejuich rekenen van de aanwezige ontwikkelaars bij BUILD.

Meteen naar desktop

Daarnaast krijgt Windows met de 8.1-update de mogelijkheid om bij het booten direct naar de desktopomgeving te gaan. Het Start-scherm met touch-tegels van de Modern-omgeving (voorheen Metro) wordt dan overgeslagen. Tot op heden start Windows 8 naar die nieuwe GUI en kunnen gebruikers de oude desktop terugvinden door de app-tegel daarvoor te kiezen. 8.1 neemt deze tussenstap voor gebruikers van de traditionele Windows-GUI weg.

Een van de grote klachten van Windows 8 is ook aangepast. Nu is het mogelijk om meer vensters in de Metro-omgeving op het scherm te hebben en de groottes daarvan aan te passen. Bij de voorgaande versie (de 8.0-release) was het niet mogelijk om verschillende vensters zelf te schalen en was je beperkt in het aantal vensters. "Nu heb ik 8 vensters open op twee schermen", laat Windows-chef Julie Larson-Green zien op het congres.

Meer Bing

Ook wordt Microsofts zoekmachine Bing steviger geïntegreerd in het besturingssysteem. “De shell wordt nu gedreven door Bing”, vertelt CEO Ballmer. Volgens hem is Bing al een populaire zoekmachine die het in de VS wint van Google in blinde tests. “Maar we gaan Bing op nieuwe manieren gebruiken.”

Larson-Green demonstreerde de nieuwe globale zoekfunctie van Bing, een update van de charm ‘Zoeken’ in Windows 8. Deze combineert nu zoeken op het apparaat zelf met zoekopdrachten online. Volgens de Windows-chef is Bing hiermee een belangrijke verbetering geworden van Windows.