Het grafische onderdeel van Vista, genaamd Avalon (voorheen bekend als Windows Presentation Foundation), wordt losgetrokken van de kernel, aldus Giovanni Marchetti van Microsoft tegenover Techworld. Reden hiervoor is dat momenteel de meeste vastlopers te wijten zijn aan het bevriezen van de grafische interface (gui).

Eerder maakte Microsoft bekend dat het merendeel van de drivers in user mode zullen draaien. Voorheen draaiden drivers in kernel mode, wat betekent dat een driver min of meer kan doen en laten wat het wil, zoals het overschrijven van geheugen waar het geen gebruik van maakt. Volgens Microsoft is 89 procent van de systeem-crashes het resultaat van slecht geschreven drivers. Door de drivers te beperken tot de user mode, moet Vista vele malen betrouwbaarder worden.

Windows Vista komt hiermee meer in de lijn te liggen van Linux, Unix en Mac OS. Deze besturingssystemen kennen het principe al langer waarbij de grafische verwerking los staat van de kernel.

Microsoft-watch ontkracht het bericht van Techworld. Journaliste Mary Jo Foley ontving een officiële verklaring van Microsoft. "Wpf is nooit onderdeel geweest van de kernel mode. Indien onderdelen van wpf de kernel mode nodig hebben (zoals drivers), dan vindt de communicatie plaats via DirectX api's. Er is in dit opzicht dus niets veranderd: het is nooit onderdeel van de kernel mode geweest."