Deze onthullingen werden gedaan door Microsoft Azure CTO Mark Russinovich tijdens het Open Network Summit, een congres rond software defined-technologie. Waar vrijwel alle infrastructuren op basis van software-defined principes gebouwd worden met open standaarden, kiest het eerder zo open source lievende Microsoft zijn eigen pad. In het software-defined netwerk (SDN) van Azure zit nergens open-source verwerkt.

'Open-source werpt beren op de weg'

De vereisten van Azure, een netwerk waarin 22 'hyper-scale' datacenters zijn opgenomen, lagen te hoog voor open source om aan te voldoen, vertelde Russinovich tijdens zijn keynote. "Zodra je het pad betreedt waarbij je de infrastructuur en de systemen gaat bouwen, en er komt dan wel iets langs wat aan je vereisten voldoen, dan zijn de migratiekosten zeer groot. Wij hebben geen aversie tegen open source, er is gewoon niets dat aan onze behoeften voldoet. Een latere migratie zou ons ook vertragen."

Op een later moment gaat Microsoft geheimen van de architectuur, de zogenaamde 'fabric', misschien wel naar de open source-community brengen. Maar zonder slag of stoot zal dat niet gebeuren. "Wat is ons geheime recept, wat niet; wat zijn de kosten van het brengen naar de commity; wat zijn de voordelen voor de gebruikers van open source; en wat is ons voordeel voor het betreden van markten? We moeten het constant evalueren."

Kennelijk toch een moeizame liefdesverhouding

De uitspraken zijn opvallend gezien Microsoft afgelopen jaren veel software naar de open source-community bracht en vriendelijker tegenover open software ging staan. Zo kwam er meer ondersteuning voor universele bestandsformaten in zijn software, investeerde het in open source-projecten en kwam er binnen Azure support voor Linux VM's.