Eerder lagen Microsoft en Apple in de clinch over de bijkoopoptie in de SkyDrive-app voor iOS. De regels van Apple's App Store stellen dat de winkeleigenaar 30 procent krijgt van de omzet. Die 'belasting' geldt zowel voor de verkoop van apps zelf als voor de in-app verkoop van aanvullende producten en diensten. Hier zijn eerder al kranten- en tijdschriftuitgevers tegenaan gelopen. Later heeft Apple water bij de wijn gedaan voor iPad-abonnementen.

Cloud-aankoop = in-app aankoop

Dezelfde 30 procentsregel geldt wel voor Microsofts clouddiensten als die vanuit een iOS-app worden aangeroepen. De SkyDrive-app, die al sinds eind 2011 uit is op Apple's mobiele besturingssysteem, zou eind vorig jaar een update krijgen met daarin de bijkoopoptie voor online-storage. Microsoft protesteerde tegen de verplichte heffing van Apple.

In reactie zou Apple de bewuste Microsoft-app, en ook de Office 365-app, hebben geblokkeerd. Nu is toch versie 3.0 van SkyDrive voor iOS verschenen, meldt techblog The Next Web. Die update ontbeert de omstreden in-app aankoopmogelijkheid van meer opslagruimte dan de standaard 7 GB die Microsoft gratis geeft.

Geen omzeiling

Eerder had Microsoft nog gesteld dat het de Apple-tax wou omzeilen door het bijkopen van opslag mogelijk te maken via het web. Het aanroepen van zo'n aankoopoptie vanuit een app valt echter ook onder de Apple-regel voor 30 procent afdracht. Hier zijn app-makers eerder al achtergekomen. Zelfs advertenties van derden kunnen indirect 'belastingplichtig' zijn naar Apple toe.

Microsoft verklaart nu tegenover The Next Web dat het in samenwerking met Apple tot een oplossing is gekomen. Deze uitweg brengt "voordeel voor onze wederzijdse klanten". Daarbij is de SkyDrive-app voor iOS wel afwijkend van Microsofts cloudopslag-app voor andere platformen. De aanschaf van extra storage kan alleen geheel buiten de app om, dus via een reguliere webbrowser.